Verschillen in vergoeding Acupunctuur
- De totale maximale vergoeding (op jaarbasis)
- Het vergoedingspercentage per behandeling
- Maximale dagvergoeding of de maximale vergoeding per behandeling
De hoogte van de vergoeding die jij kunt declareren na een consult acupunctuur bij Praktijk Acupunctuur voor jou in Nijmegen, is dus afhankelijk van het door jou afgesloten aanvullende zorgverzekeringspakket.
Overzicht vergoeding acupunctuur zorgverzekeraar 2020
Bekijk hier het 'Overzicht zorgverzekeraars en vergoedingen acupunctuur 2020'.
Nog een persoonlijke noot m.b.t. zorgvergoeding...
Minder vergoeding door verzekeraars: Een juiste keuze?
De reguliere Westers Medische gezondheidszorg in ons land is gelukkig van zeer goede kwaliteit en voor ons allemaal toegankelijk. Ik ben erg dankbaar en heb veel waardering voor deze professionele zorg. Daar waar de reguliere zorg niets (meer) kan betekenen voor iemand, of waar iemand aangewezen is op medicatie, kan de complementaire zorg zoals acupunctuur dat vaak wel.
Jouw lichaam en geest genezen op een natuurlijke manier
Begrijp mij niet verkeerd, er zijn absoluut situaties waarin medicatie noodzakelijk en zeer gewenst is en blijft. En gelukkig (meestal) toegankelijk. Er zijn echter ook situaties waarin met behulp van bijvoorbeeld acupunctuur of andere voeding en leefstijl, jouw lichaam zelf in staat is op een natuurlijke manier te genezen of beter te functioneren, waardoor je minder of geen medicatie meer nodig hebt. Als deze natuurlijke en veilige manier van genezing een realistische optie is, waarom zouden we ons lichaam dan belasten met medicatie?
Lage vergoeding complementaire zorg is gemiste kans
Laten we overigens absoluut niet vergeten: Ook op preventief gebied valt veel winst te behalen. Klanten die regelmatig naar mijn praktijk in Nijmegen komen voor een zogenaamd 'onderhoudsbeurt' acupunctuur, levensstijl- en/of voedingsadvies merken dat ze vitaler zijn en blijven. Zowel op lichamelijk als op geestelijk gebied.
Complementaire therapie leidt tot flinke kostenbesparing
Prof. Peter Kooreman en lector Erik Baars (2014) concludeerden uit een onderzoek naar 1,5 miljoen mensen dat het toepassen van complementaire therapieën enorme kostenbesparingen oplevert. Patiënten van huisartsen die naast reguliere behandelingen ook acupunctuur, antroposofie en/of homeopathie toepassen, maken ongeveer tien procent minder kosten per jaar dan gemiddeld. Met name door gezondheidsbevordering was er minder medicatie nodig en waren er minder ziekenhuiskosten. Zij moedigen aan tot verder onderzoek.
Is het niet jouw recht om natuurlijke zorg te ontvangen?
Andere landen geven het goede voorbeeld
Een ander mooi voorbeeld is de beslissing onlangs van het Amerikaans Ministerie van Gezondheid om acupunctuur voor lage rugpijn vanuit de basis zorgverzekering te vergoeden. De motivatie hierachter is het aanpakken van de opioidencrisis in Amerika.
Waarom niet meer vergoeding voor acupunctuur?
Nederland en ook een deel van de reguliere gezondheidszorg lijken wat sceptisch en/of terughoudend m.b.t. complementaire zorg. Iets wat je vaak hoort, is dat er geen wetenschappelijke onderbouwing zou zijn van complementaire behandelmethoden. Het Nederlands Dagblad zette het volgende op een rij: “Bij een degelijke vergelijking tussen alle meta-analyses (de hoogste vorm van onderzoek) op complementair en regulier gebied vanuit de Cochranedatabase (de meest uitgebreide bron van hoogwaardige en onafhankelijke informatie over het effect van gezondheidszorginterventies) bleek dat het effect van ruim 37 procent van de complementaire behandelingen positief is. Bij de reguliere behandelingen was dat ruim 44 procent. Daarentegen blijkt slechts bij 0,69% van de complementaire behandelingen (waaronder ook kruidengeneeskunde en supplementen) een schadelijk effect op te kunnen treden, terwijl bij 7% van de reguliere behandelingen nadelige effecten worden gevonden. Met andere woorden, het verschil in bewijs voor complementaire methoden ten opzichte van het bewijs voor reguliere behandelingen is niet zo groot, terwijl de veiligheid van complementaire methoden in het algemeen veel groter is (tienmaal).”
Er zijn al veel gedegen en wetenschappelijk onderzoeken naar de effecten van acupunctuur gedaan, en er komen er steeds meer bij. Wil je hier meer over weten kijk dan eens op de webpagina van beroepsvereniging Zhong.
Wat kun jij doen?
Want jij krijgt slechts een deel vergoed, of wellicht helemaal niets. Voor sommigen is het geen probleem om de consulten uit eigen zak te betalen, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die door chronische klachten minder kunnen werken en daarom juist minder inkomen hebben. Hierdoor is acupunctuur niet altijd en vanzelfsprekend toegankelijk voor mensen die het juist nodig hebben. Wellicht heb je niet genoeg geld om acupunctuurconsulten te betalen, terwijl je de medicatie misschien wel vergoed krijgt. Dan wordt de zorgkeuze dus eigenlijk al voor je gemaakt.
Wat kun jij doen? Laat jouw huisarts, behandelend regulier arts, zorgverzekeraar maar ook vrienden en kennissen weten dat je baat hebt bij acupunctuur en dat je daarom een hogere vergoeding wilt voor acupunctuur! Dit klinkt misschien als een klein gebaar, maar denk aan de eeuwenoude Chinese wijsheid van Lao Tse:
"Een reis van duizend mijl begint met de eerste stap."
Eerder verschenen blogs
- 26 jan 2020: Wat heeft het jaar van de Rat voor jou in petto?
- 26 jan 2020: Acupunctuur en de vergoeding door jouw zorgverzekeraar
- 3 mei 2019: Mooie natuurlijk producten voor extra vitaliteit en detox: Thee & kruidenextracten
- 21 april 2019: Kiezen voor jezelf: Ga mee op yoga weekend!
- 28 november 2018: Nieuwe onderzoeken bevestigen positieve effecten van prenatale (geboortevoorbereiding) acupunctuur
- 3 februari 2018: 2018 Het jaar van de Hond: Samen op weg naar een betere wereld
- 28 november 2017: Gewetenloos pepernoten smullen! (recept)
- 30 september 2017: Week van de Acupunctuur 2017 - Doe je mee?
- 27 juni 2017: Help jouw borstvoeding met kruidenthee (recept)
- 18 april 2017: Voetbad als stimulans voor jouw vruchtbaarheid
- 23 februari 2017: Appeltaart als gezond ontbijtrecept? (recept)
- 12 december 2016: Warme winterpeen soep met fenegriek en zoete aardappel (recept)
- 14 november 2016: Donkere dagen & donkere gedachten: Winterdip?
- 25 augustus 2016: 3 t/m 9 oktober: Week van de Acupunctuur, thema pijn
- 2 juli 2016: Ja, zwanger! Oh nee, misselijk... (recept)
- 8 februari 2016: Chinees Nieuwjaar: 2016, Een jaar van beslissingen en zelfvertrouwen
- 3 januari 2016: 4 tips voor een gezond 216
- 20 januari 2016: Wintertijd: Zo verwarm je jouw koude handen & voeten!
- 30 november 2015: Geen toetje meer, maar peer! (recept)
- 28 oktober 2015: Wist je dat... Pre-birth acupunctuur de kans op een natuurlijke, efficiënte bevalling vergroot?
- 19 augustus 2015: Voeding als geneesmiddel
- 15 juni 2015: Explosie van pollen in de laatste weken van de lente