Vla of toetjes zitten vaak vol smaakversterkers, kleurstoffen, suiker of kunstmatige zoetstoffen. Je weet zelf ook vast wel dat dit ongezond is. Daarnaast zijn deze toetjes het koud. Terwijl jouw maag juist warmte nodig heeft om het eten te kunnen verteren. Daarbij komt dat zuivelproducten van de koe moeilijk te verteren zijn en kunnen leiden tot slijmvorming.
Een soja toetje dan? Laat dat ook liever staan: Door de huidige, snelle fabrieksmatige verwerking blijven toxinen achter in de producten. Daarnaast bevat soja plantaardige vrouwelijke hormonen, trypsineremmers en fytinezuur die de werking van jouw lichaam negatief kunnen beïnvloeden.
Wil je toch iets eten na je hoofdmaaltijd, wacht dan 30 minuten en neem warm fruit uit de oven en tot compote gekookt fruit.
Recept: In de oven gebakken peer met kaneelsiroop
- 1 stevige peer (liefst biologisch)
- Een stuk of 6 ongezouten amandelen
- Een stuk of 4 paranoten
- Een klein handje ongezoete cranberries (of gojibessen)
- ½ kopje water
- ¼ kopje honing (liefst biologisch)
- ½ theelepel kaneel
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Hak de noten en de cranberries fijn.
- Halveer de peren. Schil ze en haal het klokhuis eruit (eventueel met meloenbolletjes lepel)
- Doe het water, de honing en het kaneelpoeder samen in een steelpannetje.
- Verwarm de siroop op laag vuur.
- Leg een stukje bakpapier op een bakplaat.
- Snijd een stukje van de bolle achterkant van de peren af, zodat ze stabieler op de bakplaat liggen.
- Leg de peerhelften op de bakplaat met de bolle kant naar beneden.
- Vul de holling van de peren met het noten cranberrie-mengsel.
- Giet er wat siroop overheen.
- Schuif de bakplaat met de peren in de voorverwarmde oven.
- Zet ze 15 minuten in de oven. Giet halverwege de tijd nog wat siroop over de peren heen.
- Serveer ze direct uit de oven en giet er nog wat overgebleven siroop overheen.