Damp en Slijm volgens de Chinese Voedingsleer
Als jouw verteringsvuur (Milt) niet krachtig genoeg brandt om de inhoud van de kookpot (Maag) te verteren, of de inhoud vraagt té veel van jouw verteringsvuur, dan blijven er resten in je spijsverteringskanaal zitten. Je kunt zeggen compost. In de Chinese Geneeswijze gebruiken we hier de term 'Damp' voor. Damp is een ziektemaker en kan op den duur klachten veroorzaken. Het kan zich manifesteren in verschillende diktes (oedeem, neusvocht, slijm) en zich nestelen op verschillende plekken in het lichaam (neus, longen, geslachtsorganen).
Wat zijn mogelijke klachten a.g.v. Damp?
Damp kan zich bijvoorbeeld manifesteren in het bovenlichaam als slijm in de longen, een snot- of loopneus, tranende ogen, pus in de ogen, overmatig oorsmeer, puisten, acne, cystes of tumoren. Maar mogelijk ook hoofdpijn of slapeloosheid. Het kan zich ook lager in het lichaam gaan nestelen. Denk dan aan overmatig vaginale afscheiding, vaginale schimmels, cystes op de eierstokken of een slijmlaag op de eierstokken (PCOS), pijn tijdens de ovulatie, slijm in de ontlasting, oedeem, cellulitis, voetschimmel of vetophoping (gewicht aankomen). Ook kan je van Damp een wattig hoofd krijgen, spijsverteringsproblemen en je heel erg traag en zwaar voelen.
Damp blokkeert de vrije stroom van Qi, Bloed en andere lichaamsvloeistoffen, wat tot meer en andere klachten en pijn kan leiden. Damp zien we bijvoorbeeld vaak bij chronische pijnklachten. Damp is dus een ziektemaker, die we in de Traditionele Chinese Geneeswijze altijd aanpakken.
Damp blokkeert de vrije stroom van Qi, Bloed en andere lichaamsvloeistoffen, wat tot meer en andere klachten en pijn kan leiden. Damp zien we bijvoorbeeld vaak bij chronische pijnklachten. Damp is dus een ziektemaker, die we in de Traditionele Chinese Geneeswijze altijd aanpakken.
Hoe weet je of jij last hebt van Damp?
Mogelijk heb jij last van Damp, indien:
- je één van de bovengenoemde klachten ervaart
- je een dik beslag op je tong hebt
- je overgewicht hebt
- last hebt van overmatig vocht (denk aan pus, overmatig geel zweet, teveel speeksel, overmatig slijm in de neus en de keel, overmatig vaginale afscheiding)
Hoe ontstaat Damp?
Damp ontstaat met name als hetgeen wij eten niet goed omgezet kan worden in voedingstoffen. De niet verteerde inhoud van de Maag wordt compost, of te wel Damp. Dit kan gebeuren als de verkeerde voeding eten (rauw, koud, suikers, toegevoegde kunstmatige stoffen, bewerkt), of als onze spijsverteringsenergie laag is. Hoe zit dat?
In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) speelt de spijsvertering (energetische orgaansystemen Maag en de Milt) een cruciale rol in onze gezondheid. Zij zorgen immers voor de transformatie en transport van het eten en drinken dat we tot ons nemen, zodat er voedingsstoffen aangemaakt kunnen worden (zogenaamd Qi en Bloed). Je kunt de Maag zien als de kookpot en de Milt als het Verteringsvuur. Al de voeding en drank die je tot je neemt komen in de Maag terecht. Vervolgens gaat het Verteringsvuur van de Milt branden, om alles wat in de pot zit te verwarmen en te transformeren. Een deel van het getransformeerde voedsel wordt omgezet tot lichaamseigen stoffen. Een ander deel verlaat ons lichaam weer via de ontlasting en urine. Als een deel van het voedsel niet goed getransformeerd wordt, blijft het achter in de kookpot. We spreken dan van compost, of Damp.
Dit komt in de praktijk heel erg vaak voor. Dit komt enerzijds omdat de kracht van ons verteringsvuurtje bij heel veel mensen erg laag (als gevolg van teveel piekeren en denken, verkeerd of onregelmatig en gehaast eten en de verkeerde voedingsmiddelen) En anderzijds omdat we vaak voeding eten, die voor ons spijsverteringsstelsel moeilijk te verteren is. Wat zijn deze voedingsmiddelen dan, wil je natuurlijk weten?
In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) speelt de spijsvertering (energetische orgaansystemen Maag en de Milt) een cruciale rol in onze gezondheid. Zij zorgen immers voor de transformatie en transport van het eten en drinken dat we tot ons nemen, zodat er voedingsstoffen aangemaakt kunnen worden (zogenaamd Qi en Bloed). Je kunt de Maag zien als de kookpot en de Milt als het Verteringsvuur. Al de voeding en drank die je tot je neemt komen in de Maag terecht. Vervolgens gaat het Verteringsvuur van de Milt branden, om alles wat in de pot zit te verwarmen en te transformeren. Een deel van het getransformeerde voedsel wordt omgezet tot lichaamseigen stoffen. Een ander deel verlaat ons lichaam weer via de ontlasting en urine. Als een deel van het voedsel niet goed getransformeerd wordt, blijft het achter in de kookpot. We spreken dan van compost, of Damp.
Dit komt in de praktijk heel erg vaak voor. Dit komt enerzijds omdat de kracht van ons verteringsvuurtje bij heel veel mensen erg laag (als gevolg van teveel piekeren en denken, verkeerd of onregelmatig en gehaast eten en de verkeerde voedingsmiddelen) En anderzijds omdat we vaak voeding eten, die voor ons spijsverteringsstelsel moeilijk te verteren is. Wat zijn deze voedingsmiddelen dan, wil je natuurlijk weten?
Je bent wat je verteerd - Chinees gezegde
Welke voedingsmiddelen gaan Damp tegen?
- Granen: Gerst, mais, basmati rijst (van goede kwaliteit)
- Groenten: Alfalfa, kappertjes, mais, pompoen, radijs, knolraap, meiraap, champignons.
- Bonen: Aduki en linzen.
- Fruit: Papaya, limoen, pruimen.
- Vis: Tonijn, paling.
- Kruiden: Anijszaad, knoflook, brandnetel, selderij, marjolein, witte peper, mierikswortel, peterselie.
- Thee: Ries Herbal Oolong thee (verkrijgbaar in de praktijk, online te bestellen), Groene, jasmijn, frambozenblad thee.
- Specifiek voor Damp met Hitte: Asperges, bleekselderij, Chinese kool, bosbessen, vlierbessen, kidneybonen, tamarinde.
- Voorbeeld goede recepten: Tonijn- of palingsalade met kappertjes en mierikswortel, pompoensoep, Chinese kool in tamarindesaus, waterkers soep, stamppot van waterkers en zoete aardappel.
Wat kun je beter vermijden bij Damp?
- Zuivelproducten van de koe: Kaas, melk, ijs, vla, kwark, yoghurt, drinkyoghurt, chocomel etc, inclusief producten waar veel melkpoeder inzit) (schaap en geit met mate)
- Suiker en zoetstoffen
- Bananen
- Varkensvlees, vette worst
- Geroosterde pinda’s, pindakaas. (noten mogen wel met mate)
- Geconcentreerde vruchtensappen m.n. sinaasappel- en tomatensap
- Verzadigde vetten m.n. gefrituurde producten (dus ook chips)
- Teveel geraffineerde graanproducten (bijv. bloem, pasta, wit broos. Neem hele granen).
- Eet niet veel rauwe, koude, vette en bewerkte producten om de Milt niet te belasten.
Wist je dat:
- Je ook Damp kunt krijgen als je leeft in een vochtige klimaat, een vochtige omgeving (kelder, boot), veel zwemt of met natte haren naar buiten gaat?
- Een doof gevoel in de ledematen een gevolg kan zijn van Damp?
- Onverklaarde infertiliteit ook te maken kan hebben met Damp?
Richtlijnen voedingReinigende thee voor Damp & betere spijsvertering: Herbal Oolong tea |
Hoe werkt de spijsvertering?Recepten |