Richtlijnen Chinese Voedingsleer
De juiste voeding en op de juiste manier eten zijn ontzettend belangrijk voor jouw goede gezondheid. En het is iets wat jij met de juiste handvatten zelf vrij makkelijk kunt doen. Jij kunt ervoor kiezen om het te doen. Praktijk Acupunctuur voor jou in Nijmegen deelt graag de belangrijkste Chinese Voedingsleer-adviezen met jou, zodat je er thuis mee aan de slag kunt. Neem jij verantwoordelijkheid voor jouw gezondheid?
Kookpan op het vuur-principe
Als je gaat eten volgens de principes van de Chinese Voedingsleer, houd dan altijd het ‘Kookpan op het vuur’-principe in je achterhoofd (uitleg lees je op pagina Spijsvertering volgens de Chinese Voedingsleer). Alles wat in de pan komt moet opgewarmd en getransformeerd worden.
Producten die heel koud (koelkast, diepvries), rauw of zogenaamd damp/slijmvormend zijn, vragen om een zeer sterk spijsverteringsvuur (Milt Qi). De meeste van ons hebben echter een zwak spijsverteringsvuur. Dat betekent dat het regelmatig eten van deze producten leidt tot verdere uitputting van ons verteringsvuur (Milt) en reserve-accu (Nier), en daarmee vermoeidheid en andere klachten behorende bij die orgaansystemen. Maar ook tot ondervoeding en compost of Damp, omdat deze producten niet goed of volledig verteerd en omgezet kunnen worden (uitleg lees je op pagina Spijsvertering volgens de Chinese Voedingsleer).
Producten die heel koud (koelkast, diepvries), rauw of zogenaamd damp/slijmvormend zijn, vragen om een zeer sterk spijsverteringsvuur (Milt Qi). De meeste van ons hebben echter een zwak spijsverteringsvuur. Dat betekent dat het regelmatig eten van deze producten leidt tot verdere uitputting van ons verteringsvuur (Milt) en reserve-accu (Nier), en daarmee vermoeidheid en andere klachten behorende bij die orgaansystemen. Maar ook tot ondervoeding en compost of Damp, omdat deze producten niet goed of volledig verteerd en omgezet kunnen worden (uitleg lees je op pagina Spijsvertering volgens de Chinese Voedingsleer).
- Probeer dus met name dingen te eten die het fornuis al gezien hebben. De ingrediënten zijn al ‘voor verteerd’ en op kamertemperatuur of warm.
- Daarnaast kunnen zogenaamde energetische hete voedingsmiddelen (rode peper, chili, veel kaneel en gedroogde gember) de inhoud van de pan juist laten opdrogen en aankoeken. (uitleg pagina Spijsvertering volgens de Chinese Voedingsleer).
"Het lichaam is een geschenk en een verantwoordelijkheid. Om het gezond te houden, moet je weten hoe te eten." - Zenmeester en boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh (Eten)
Wat is goede voeding volgens de Chinese Voedingsleer?
Goede voeding is:
1) Vers, puur, volwaardig (het hele product) en (zo veel mogelijk) onbewerkt
2) Biologisch voedsel, liefst van het seizoen
3) Voeding die jij goed kunt verteren.
1) Vers, puur, volwaardig (het hele product) en (zo veel mogelijk) onbewerkt
2) Biologisch voedsel, liefst van het seizoen
3) Voeding die jij goed kunt verteren.
Algemene eet- & drinkadviezen
Wat kun je doen op je spijsvertering zo optimaal mogelijk te laten werken?
- Kauw goed: 30 - 50 x per hap !
Vertering van koolhydraten begint in de mond, zorgt voor maximale omzetting en opname voedingswaarden. Dit aspect wordt vaak onderschat, maar is zeer belangrijk en effectief. - Drink niet tijdens het eten.
Eventueel een half kopje groene of jasmijnthee. Laat minimaal 15 minuten tussen eten en drinken. - Eet voldoende, maar niet te veel (70-80%).
- Probeer voor 19.00 uur te eten.
- Eet mindfull
Neem de tijd om te eten en eet met aandacht. Tip: Boekje ‘Eten’, Tich Nhat Hanh. - Drink geen producten uit de koelkast. Alles liefst kamertemperatuur of warmer.
- Drink ongeveer 1,5 tot 2 liter (lauwwarm, warm) water. Drink niet teveel!
Welke voedingsmiddelen kun je beter verminderen of vermijden ?
- Producten met witte bloem (denk niet alleen aan wit brood, maar ook aan pasta, koeken, croissants, gebak etc).
- Producten met witte suiker en kunstmatige zoetstoffen. (Let op, dit zit ook in kauwgom en keelsnoepjes)
- Bewerkte voedingsmiddelen (kant-en-klaar, pakjes, sausjes, wereldgerechten, snoep, koeken, repen etc)
- Voorgesneden groenten en sla.
- Geconcentreerde vruchtensappen en frisdrank.
- Koffie (bij voorkeur niet, maximaal 2 kopjes per dag)
- Alcohol (heb je last van opvliegers? Dan geeft een glas witbier waarschijnlijk minder klachten dan een glas rode wijn)
- Brood (met mate, als aanvulling op een warme maaltijd. Liefst desem en van goede kwaliteit meel, bijvoorbeeld spelt)
- Producten uit de categorie Damp/Slijmvormend (alle zuivel, suiker, banaan, pinda's, chips, frituur).
- Verzadigde vetten: Gefrituurde producten (dus ook chips en voor gefrituurde ovenfriet en snacks), pinda’s, pindakaas (ook zonder suiker).
- Niet frituren en geen magnetron. BBQ met mate.
- Geen plantaardige oliën (m.u.v. olijf en kokos, zie hieronder) of margarines.
Welke voedingsmiddelen wil je juist wel eten?
- Warm ontbijt: Soep, pap van granen of rijst, fruit compote, pannenkoeken of crêpes van goede kwaliteit melen (geen tarwe, maar kies voor spelt-, amandel of boekweitmeel), groentegerechten, eigerechten.
- Soep is het superadvies. Het liefst al bij het ontbijt.
- Veel verse groenten (minimaal 400 gram per dag).
- Volwaardige rijst en granen. Volwaardig betekent de hele korrel, bevat vlies en kern. Denk aan speltkorrels, quinoa (uitstekend voor vegetariërs vanwege hoog eiwitgehalte), giert, gerst, boekweit, polenta en volwaardige rijst.
- Onbewerkte, verse producten.
- Veel verse groene kruiden (peterselie, koriander, tuinkers, rucola etc.) bij iedere maaltijd (helpen spijsvertering).
- Gebruik voor het bakken alleen biologische olijfolie (mild), ghee, kokosolie extra vergin of met mate roomboter.
- Snack gezond: Rijstwafel, noten, zaden en pitten (maak je eigen noten- en pitten mix), olijven, fruit (met mate) of fruitcompote, soep, gestoomde groenten oven groenten uit de oven met dip, ingelegde groenten.
Aan de slag: 5 gouden tips
- Wees niet te streng voor jezelf
Pas je voedingspatroon stapje voor stapje aan. Raak bekend met de producten, het ritme van maaltijdbereidingen en wat je lekker vindt. Breid het stapje voor stapje uit. Begin bij een aanpassing van het ontbijt: gekookt en warm! - Goed gereedschap voor onderweg of op je werk
Koop een goede thermoskan voor soep en een mooie food container voor warme gerechten, of restjes avondeten. - Kook altijd meer
Maak een soep of een ontbijtpap voor 5 dagen en bewaar deze in weckpotten in de koelkast of vries wat in. Kook 's avonds een portie extra om de volgende dag mee te nemen naar je werk. - Voorkom hongerpieken en een lege tas
Eet voedzaam en met regelmaat. Zorg dat je altijd gezonde snacks bij je hebt. - Reserveer ruimte in je agenda
Plan tijd in je agenda in om te koken en boodschappen te halen of te bestellen. Vooral in het begin kan dit helpen, omdat het wellicht nog wennen is om meer te koken en je nog niet zo bekend bent met recepten van de gezonde producten.