Sommigen ervaren de herfst en de winter als een knusse tijd met kaarsjes en haardvuur. Bij anderen wekken de korte dagen en lage temperaturen juist sombere gevoelens op. Of vermoeidheid, prikkelbaarheid en vreetbuien. Herkenbaar? Misschien heb je dan wel last van een zogenaamde winterdip.
Uit bevolkingsonderzoek blijkt dat naar schatting drie procent van de Nederlanders met een winterdepressie kampt. Ongeveer acht procent ervaart in meer of mindere mate najaar somberheid (dip). In mijn praktijk en sociale omgeving merk ik momenteel dat veel mensen klagen over nergens zin in hebben en snaaibuien. Ik schat in dat deze percentages wel eens veel hoger kunnen liggen...
Verstoorde hormoonlevels
De Westerse Geneeskunde is er nog niet helemaal uit wat de precieze reden is voor een winterdip. Vermoedelijk heeft het te maken met verstoorde waarden van de hormonen melatonine en serotonine, als gevolg van verminderde blootstelling aan daglicht. Andere factoren zijn mogelijk stress en erfelijke aanleg.
Tijd om te vertragen en naar binnen te gaan
De Chinese Geneeswijze heeft er een eigen verklaring voor. Alles heeft een yin en een yang-aspect. Dit zijn tegenovergestelde krachten, die tegelijkertijd elkaar aanvullen om zo een geheel te vormen.
- Yin staat voor rust, donker, koel en het binnenste.
- Yang staat voor activiteit, licht, warmte en het buitenste.
Zo vormen yin en yang samen een jaar: De herfst is het begin van de yinne cyclus, de lente het begin van de yange cyclus.
De overgang naar de herfst, de overgang van yang naar yin, beschouwen we als een natuurlijk proces van vertraging. Van activiteit naar rust. Van buiten naar binnen. Jouw enthousiasme en je energie nemen af en maken misschien wel plaats voor vermoeidheid en neerslachtigheid. Als de winter aanbreekt – het meest yinne seizoen -, dan is de energie helemaal naar binnen gekeerd. Er kan zelfs een gevoel van isolatie ontstaan.
De Chinese Geneeswijze associeert de wintermaanden ook met de Nieren. Deze vormen de oorsprong van onze levensenergie. Als je Nier energie laag is, hunker je logischerwijze naar voedsel dat je een ‘energyboost’ geeft. Helaas zijn dit vaak de snelle koolhydraten, de dikmakers. Overgewicht is niet het enige nadeel. Door een zwaardere belasting van je spijsverteringssysteem, vermindert je energie.
Versla je winterdip!
Komt dit verhaal je bekend voor? Doe er dan wat aan. Kom voor een paar acupunctuurbehandelingen, die je een energieboost geven en je humeur opkrikken. Acupunctuur balanceert je hormoonhuishouding en je spijsvertering. Ervaar zelf het resultaat.
7 tips voor je winterdip
Tip 1: Acupunctuur
Acupunctuur is een bewezen, effectieve behandeling bij onder andere depressie. Het balanceert je lichaamsenergie en hormonen en geeft je een ontspannen, prettig gevoel. Bijkomende voordelen: Acupunctuur is een veilige behandelmethode zonder bijwerkingen en vanuit de meeste aanvullende zorgverzekeringen vergoed wordt.
Tip 2: Eet gezond
Eet voedzame kwaliteitsproducten, die niet alleen vullen maar vooral voeden.
- Do’s: Hele granen (volkoren, geldt voor brood, rijst en pasta), fruit, veel verse groenten, proteïne en omega-3 rijke producten zoals vette vis, noten en peulvruchten. Drink minimaal 1,75 liter puur water (kamertemperatuur of warm). Eet met regelmaat.
- Don'ts; Geen witte bloemproducten, suikers en andere bewerkt voedsel. Maximaal 2 kopjes koffie per dag.
Tip 3: Blijf bewegenBeweging zorgt voor 'ik voel me goed’-chemicaliën in de hersenen. Het houdt je gewicht op peil, verlicht stress en onrust en laat de energie in je lijf vrij stromen. Geen zin om in de regen hard te lopen? Neem een half jaar abonnement bij een sportschool. Sporten als yoga, pilates, tai chi of qi gong helpen om je energiebalans te herstellen en te behouden. Tip 4: Zoek het licht opKleed je warm aan en ga overdag een stevige wandeling maken. Zet je leesstoel lekker bij het raam of koop een zogenaamde daglicht-lamp. |
Tip 5: Slaap genoeg, niet teveel
Ook al lig je 's ochtends juist zo lekker in je warme bed terwijl de regen tegen het raam slaat, kom je bed uit! Probeer dagelijks rond dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan. Leg een uur voordat je naar bed gaat je smartphone of laptop weg. Dit zorgt ervoor dat je rustiger inslaapt.
Tip 6: Hulpteam
Klop bij vrienden, familie (of een therapeut) aan. Laat ze weten dat je het moeilijker hebt en je jezelf liever opsluit. Zij kunnen je steun bieden. Samen een kop thee drinken of even een wandeling maken doet wonderen.
Tip 7: Maak een dagprogamma
Heb je het echt goed te pakken? Regelmaat en dagelijkse structuur hebben een positieve invloed op het herstel bij een winterdepressie. Stel een dagprogramma samen: Hoe laat ga je eten, werken en welke andere activiteiten ga je doen, etc.
Wat is jouw ervaring?
Ben jij bekend met de winterdip of winterdepressie? Waar heb jij last van en in welke mate? En wat doe jij om je weer beter te voelen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen.