Hier ben ik werkelijk dol op: Gestoofd fruit in koek- & speculaaskruiden. Qua geur en smaak doet dit recept denken aan verse appeltaart uit de oven. Alleen is deze variant een stuk gezonder. Extra bonus: Je hebt ook je 2 stuks fruit per dag binnen. Hier kun je geen nee tegen zeggen toch?
Gezond zijn is meer dan niet ziek zijn. Als je een gezond lichaam en geest hebt, is het net zo belangrijk om deze te behouden. Dat kun je onder andere doen met goede voeding. Eten om te vullen in plaats van te vullen, noemen we dat. Dit ontbijt (of snack) receptje is hier een goed voorbeeld van. Nee, het is geen appeltaart. Maar wel een erg lekker alternatief!
Waarom zo voedzaam?
Dit snelle ontbijt- of snackrecept dankt zijn smaak mede aan de rijke koek en speculaas specerijenmix. Een verwarmend, winterse combinatie van kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemon en sinaasappelschillen. Goed voor de spijsvertering. Ik gebruik de mix van Verstegen, want het bevat geen suiker, zout of toegevoegde smaak-, geur- of kleurstoffen. Je kunt natuurlijk ook je eigen mix maken.
Ook de overige ingrediënten dienen de spijsvertering, bevochtigen de longen en helpen daarmee het voeden van Bloed & Qi (energie).
- Appel
Bevat veel voedingsvezels en kalium. Volgens de Chinese voedingsleer: Bevochtigt de longen. Goed voor o.a. de galblaas, bij lage suikerspiegel en bijbehorende emotionele depressie. Vermindert cholesterol en toxische metalen. - Peer
Bevat gemiddelde hoeveelheid voedingsvezels en kalium. Volgens de Chinese voedingsleer: Bevochtigt de longen. Goed voor o.a. de galblaas, bij diabetes, constipatie en stemverlies. - Gojibessen
Bron van ijzer. Bevat antioxidanten, vitaminen en beta-caroteen.Voedt het bloed. Volgens de Chinese voedingsleer: Goed bij o.a. de lever, diabetes, slaapproblemen, depressie, vermoeidheid, vergeetachtigheid, nachtblindheid en een mooiere huid. - Zonnebloempitten
Rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren (omega 3 en 5), bevatten kalium, magnesium en seleen. Volgens de Chinese voedingsleer: Geven energie boost, goed voor de Milt en pancreas en bij constipatie - Chiazaad
Zeer rijk aan omega 3 vetzuren (cholesterol verlagend en goed voor het hart), bevatten calcium en vezels. Volgens de Chinese voedingsleer: Geven energie boost. Bevochtigen en daarom goed bij constipatie.
Ingrediënten
Voor 1 persoon:
- 1 biologische appel, 1 kleine stukjes gesneden
- 1 biologische peer, in kleine stukjes gesneden
- 1 flinke theelepel Specerijenmix Koek en Speculaas (let op dat er geen suiker, zout of andere smaakstoffen zijn toegevoegd) of zelf mixen (ingrediënten hierboven genoemd)
- 0,7 dl water
- Klein handje biologische gojibessen
- 1 eetlepel biologisch chiazaad (naar wens kun je ook nog 2 eetlepels hennepzaap of gebroken lijnzaad toevoegen. Goed voor de stoelgang!)
- Klein handje geroosterde zonnenbloempitjes.
Bereiding
- Schil het fruit en snijd in kleine stukjes.
- Doe het fijngesneden fruit samen met een kleine handje gojibessen en ongeveer 0,7 dl water in een pannetje.
- Voeg een ruime theelepel specerijenmix toe.
- Breng het geheel aan de kook. Roer af en toe om te voorkomen dat de chiazaadjes vastplakken aan de bodem.
- Zodra het kookt, zet het vuur laag en laat het voor ongeveer 12 minuten zachtjes stoven.
- Rooster ondertussen de zonnebloempitjes in een antiaanbaklaag koekenpan. Dit geeft de pitjes een heerlijk noot/pinda achtige smaak.
- Serveren met geroosterde zonnebloempitjes.
Variaties
Bij obstipatie: Voeg 1 flinke eetlepel gebroken (!) lijnzaad en 1 flinke eetlepel hennepzaad toe.
Bij griep of misselijkheid: Kook een paar schijfjes verse gember mee met het fruit.
Bij kinderwens: Voeg 1 eetlepel macapoeder en een handje walnoten toe.
Bij behoefte aan koolhydraten: Voeg naar wens wat gekookte quinoa of gierst, geroosterde boekweit of parelgort toe.
Je kunt dit receptje eten als ontbijt, tussendoortje (goed bij suikerbehoefte) of zelfs als toetje nemen.
Smakelijk!
Bij griep of misselijkheid: Kook een paar schijfjes verse gember mee met het fruit.
Bij kinderwens: Voeg 1 eetlepel macapoeder en een handje walnoten toe.
Bij behoefte aan koolhydraten: Voeg naar wens wat gekookte quinoa of gierst, geroosterde boekweit of parelgort toe.
Je kunt dit receptje eten als ontbijt, tussendoortje (goed bij suikerbehoefte) of zelfs als toetje nemen.
Smakelijk!
Bronnen:
- Pitchford, P. (2002). Healing with whole foods.
- www.voedingscentrum.nl. Bezocht op 27 februari 2017.
- Pitchford, P. (2002). Healing with whole foods.
- www.voedingscentrum.nl. Bezocht op 27 februari 2017.