Acupunctuur is een effectieve manier om goed in vorm te blijven. Wat kun jij zelf thuis doen om ziektes te voorkomen en gezond te blijven? Eén van de maatregelen is met de seizoenen mee eten. Nu de herfst is aangebroken en het buiten kouder wordt, is het tijd om je voeding aan te passen. Tijd voor een verwarmende pompoensoep!
Het seizoen van de Long
Na de zomer moet het lichaam zich voorbereiden op de koude winter. Dat betekent dat de energie zich naar binnen keert. De herfst is het seizoen van de Long, die staat voor het contact tussen de buitenwereld en de binnenwereld. De huid, de ademhaling, onze immuniteit, het metabolisme van de lichaamsvloeistoffen en de bloedcirculatie staan onder invloed van het Long-systeem. Wind en Droogte worden geassocieerd met de herfst en de Long. Al deze kenmerken zie je terug aan de klachten die je kunt krijgen tijdens de herfst: keelpijn, hoest, droge of verstopte neus, een droge huid, kapotte lippen.
Hartige ingrediënten en slow cooking
Voeding helpt het lichaam aan te passen aan de seizoenswisselingen. Zo kun je in de herfst het beste hartige ingrediënten gebruiken en je eten lang laten stoven of ‘slow cooken’ . Hierdoor krijgt de maaltijd een verwarmende energie en is het makkelijker te verteren. Dat helpt het spijsverteringsproces een handje en leidt tot een betere voeding van het lichaam en dus een sterker immuunsysteem. Soepen en stoofpotjes zijn dus ideaal voor de herfst. Eet soep niet alleen ’s avonds, maar juist ook in de ochtend of als lunch! Laat koude en rauwe producten zoals salades en sapjes zo veel mogelijk staan.
Bevochtigen en drinken
Omdat de Long en de herfst geassocieerd worden aan Droogte, is het ook belangrijk om bevochtigende (zogenaamde yin voedende) producten te eten. Denk aan peren, pitten en zaden (bijvoorbeeld sesamzaadjes, pompoen- en pijnboompitten), pompoen, honing en witte fungus (zilveroortjes), lotuswortel . En drink genoeg!
Recept Herfstige pompoensoep
Ingrediënten: Liefst biologisch - 1 pompoen - 1 winterpeen - 2 uien - 2 tenen knoflook -1 stukje vers gember - 1 theelepel gemalen komijnzaad - 1 theelepel gemalen korianderzaad - 1 liter groenten- of kippenbouillon - Garnering naar wens: geroosterde pompoen- en/of pijnboompitjes, verse koriander of peterselie. - Bij lekkere trek: Fijngeraspte pecorino |
Bereiding
Schil de pompoen en verwijder de zaadjes. Schil de winterpeen. Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Snijd de wortel in kleine stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook en de gember fijn. Stamp in een vijzel de komijnzaad en korianderzaad fijn.
Doe wat olijfolie in de pan en laat het warm worden. Bak de ui en de knoflook in een paar minuten glazig. Voeg de kruiden en de gember toe. Voeg vervolgens de pompoen en wortel toe. Schenk de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat het 20 minuten koken.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Garneer de soep met wat geroosterde pompoen- of pijnboompitjes, verse kruiden naar wens en bestrooi voor de extra lekkere trek met wat fijngeraspte pecorino (Italiaanse schapenkaas). Smakelijk eten!
Schil de pompoen en verwijder de zaadjes. Schil de winterpeen. Snijd de pompoen in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Snijd de wortel in kleine stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook en de gember fijn. Stamp in een vijzel de komijnzaad en korianderzaad fijn.
Doe wat olijfolie in de pan en laat het warm worden. Bak de ui en de knoflook in een paar minuten glazig. Voeg de kruiden en de gember toe. Voeg vervolgens de pompoen en wortel toe. Schenk de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Laat het 20 minuten koken.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Garneer de soep met wat geroosterde pompoen- of pijnboompitjes, verse kruiden naar wens en bestrooi voor de extra lekkere trek met wat fijngeraspte pecorino (Italiaanse schapenkaas). Smakelijk eten!