Waarom zo voedzaam?
- Appel
Bevat veel voedingsvezels en kalium. Volgens de Chinese voedingsleer: Bevochtigt de longen. Goed voor o.a. de galblaas, bij lage suikerspiegel en bijbehorende emotionele depressie. Vermindert cholesterol en toxische metalen. - Peer
Bevat gemiddelde hoeveelheid voedingsvezels en kalium. Volgens de Chinese voedingsleer: Bevochtigt de longen. Goed voor o.a. de galblaas, bij diabetes, constipatie en stemverlies. - Gojibessen
Bron van ijzer. Bevat antioxidanten, vitaminen en beta-caroteen.Voedt het bloed. Volgens de Chinese voedingsleer: Goed bij o.a. de lever, diabetes, slaapproblemen, depressie, vermoeidheid, vergeetachtigheid, nachtblindheid en een mooiere huid. - Zonnebloempitten
Rijk aan vezels en onverzadigde vetzuren (omega 3 en 5), bevatten kalium, magnesium en seleen. Volgens de Chinese voedingsleer: Geven energie boost, goed voor de Milt en pancreas en bij constipatie - Chiazaad
Zeer rijk aan omega 3 vetzuren (cholesterol verlagend en goed voor het hart), bevatten calcium en vezels. Volgens de Chinese voedingsleer: Geven energie boost. Bevochtigen en daarom goed bij constipatie.
Ingrediënten
- 1 biologische appel, 1 kleine stukjes gesneden
- 1 biologische peer, in kleine stukjes gesneden
- 1 flinke theelepel Specerijenmix Koek en Speculaas (let op dat er geen suiker, zout of andere smaakstoffen zijn toegevoegd) of zelf mixen (ingrediënten hierboven genoemd)
- 0,7 dl water
- Klein handje biologische gojibessen
- 1 eetlepel biologisch chiazaad (naar wens kun je ook nog 2 eetlepels hennepzaap of gebroken lijnzaad toevoegen. Goed voor de stoelgang!)
- Klein handje geroosterde zonnenbloempitjes.
Bereiding
- Schil het fruit en snijd in kleine stukjes.
- Doe het fijngesneden fruit samen met een kleine handje gojibessen en ongeveer 0,7 dl water in een pannetje.
- Voeg een ruime theelepel specerijenmix toe.
- Breng het geheel aan de kook. Roer af en toe om te voorkomen dat de chiazaadjes vastplakken aan de bodem.
- Zodra het kookt, zet het vuur laag en laat het voor ongeveer 12 minuten zachtjes stoven.
- Rooster ondertussen de zonnebloempitjes in een antiaanbaklaag koekenpan. Dit geeft de pitjes een heerlijk noot/pinda achtige smaak.
- Serveren met geroosterde zonnebloempitjes.
Variaties
Bij griep of misselijkheid: Kook een paar schijfjes verse gember mee met het fruit.
Bij kinderwens: Voeg 1 eetlepel macapoeder en een handje walnoten toe.
Bij behoefte aan koolhydraten: Voeg naar wens wat gekookte quinoa of gierst, geroosterde boekweit of parelgort toe.
Je kunt dit receptje eten als ontbijt, tussendoortje (goed bij suikerbehoefte) of zelfs als toetje nemen.
Smakelijk!
- Pitchford, P. (2002). Healing with whole foods.
- www.voedingscentrum.nl. Bezocht op 27 februari 2017.