Ingredienten
- 4 winterpenen, in stukken gesneden
- 1 zoete aardappel, in stukken gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geplet en fijngesneden
- 1 a 2 eetlepels fenegriek
- 2 eetlepels gebroken lijnzaad
- 1 of 1,5 liter bouillon (kippen of groenten naar wens)
- ontgeurde kokosolie om in te bakken
- verse kruiden naar wens (denk aan peterselie, koriander, bieslook of basilicum)
Bereiding
- Verwarm 1 eetlepel kokosolie in de pan.
- Voeg de ui, knoflook en fenegriek zaad toe en bak 5 minuten op laag vuur.
- Voeg de wortels, zoete aardappel toe en bak het nog een paar minuten.
- Voeg de bouillon toe.
- Laat het 30 minuten zacht koken.
- Haal de pan van het vuur. Pureer de inhoud met een staafmixer.
- Serveren met verse kruiden en wat gebroken lijnzaad.
Wil je de soep iets dunner? Voeg dan 1,5 liter bouillon toe. Wil je de soep iets minder kruidig, voeg dan 1 eetlepel (i.p.v. 2) fenegriek toe en 1 (i.p.v. 2) tenen knoflook.
Over fenegriek
Fenegriekthee (gezet van de zaden) verlicht spijsverteringsproblemen, menstruatiepijn, is koortsverlagend en is een opwekkend tonicum. Het is als kompres te gebruiken bij huidinfecties. Het zaad bevat vitamines, ijzer en mineralen.
De voedingsvezels uit fenegriekzaden zorgen ervoor dat brandend maagzuur minder vaak en minder hevig voorkomt. Fenegriek bleek zelfs net zo goed te werken als de gangbare maagzuurremmer ranitidine, zonder de mogelijke bijwerkingen. (Bron: Nederlands Tijdschrift voor Fytotherapie 2011, nr. 3).