Met gemengde gevoelens kijk ik naar de zakken pepernoten (of eigenlijk kruidnoten) in de winkels. Ze horen echt bij het aankomende Sinterklaasfeest. En ze zijn té lekker om te laten liggen. Maar... ik wil geen witte suiker, tarwebloem, palmolie of glucose-fructosestroop!
Dan maar zelf aan de slag. Voorwaarden: Geen geraffineerde suiker en glutenvrij. Met wat eigen creativiteit, wat inspiratie uit online recepten en een aantal misluksels, kwam het onderstaande recept tot stand! Eerlijk, het smaakt net wat anders dan de commerciële supermarktnoten, maar mijn buik en lijf zijn hier veel blijer mee!
Ingrediënten kruidennoten
- 125 gram biologische boekweitmeel
- 30 gram biologische amandelmeel
- 1 flinke theelepel wijnsteenbakpoeder
- 2 eetlepels koek & speculaaskruiden (zonder toegevoegde suiker)
- Snufje fijn zeezout
- Stukje verse biologische gember, geraspt (ter grootte van een dobbelsteentje)
- 65 gram biologische roomboter
- 80 gram honing van een imker uit de regio (de mijne komt van imkerij Bloem, Oosterhout)
Tip: Wil je lactose-vrije pepernoten? Vervang de roomboter dan door ghee (geklaarde boter) of kokosolie (ongeveer 60 gram met enkele eetlepels water. Deeg niet laten koelen in de koelkast).
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Meng de boekweit- en amandelmeel, de wijnsteenbakpoeder, de kruiden, zout en geraspte gember goed door elkaar.
- Smelt de roomboter zachtjes in de pan en voeg de honing toe (niet laten koken).
- Voeg dit toe aan de meelmix en kneed het deeg.
- Laat het 30 minuten afkoelen in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast. Verdeel het in kleine stukjes en rol er balletjes van.
- Leg ze op een met bakpapier bedekte de bakplaat en druk ze zachtjes aan.
- Bak de pepernoten ongeveer 13 minuten in de oven en laat ze vervolgens afkoelen.
(let op, bak de pepernoten niet te lang. Tijdens het afkoelen verharden ze namelijk nog).
Smakelijk!
Verantwoordelijkheid nemen voor je lichaam
Het lichaam is een geschenk en een verantwoordelijkheid. Om het gezond te houden, moet je weten hoe te eten - Zenmeester en boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh (Eten)
Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze speelt de spijsvertering een essentiële rol in jouw vitaliteit. In de praktijk zie ik dat goede voeding het genezingsproces versnelt, mensen voelen zich vitaler. Het tegenovergestelde zie ik helaas ook vaak. Dat slechte voeding (denk aan suikers, vetten en bewerkte tarwe of bloemproducten) juist klachten geeft: Spijsverteringsproblemen, obesitas, vermoeidheid. Soms is goede voeding alleen niet genoeg om van je klachten af te komen. Een goede vertering is een tweede vereiste. En deze verschilt per persoon. Heb jij het vermoeden dat jouw spijsvertering niet naar behoren functioneert? Voedingstherapie van Praktijk Acupunctuur voor jou Nijmegen in combinatie met acupunctuur kan helpen jouw spijsverteringssysteem weer te balanceren, zodat jij je vitaler voelt! Lees meer over Voedingstherapie.